Pravljica o trdem orehu

Tokrat vam predstavljam ključni del zgodbe Hrestač in mišji kralj in sicer zgodbo o nehvaležni princesi Pirlipat, zaradi katere se dobrosrčni mladenič spremeni v Hrestača.

Takole je bilo:

Marie se je zbudila v postelji s porezanim komolcem. Nihče ni verjel njeni pripovedi o nočnem boju med Hrestačem in Mišjim kraljem. Boter Drosselmeyer ji je prinesel popravljenega Hrestača in ji povedal zgodbo o princesi Pirlipat.

Pirlipat je bila lepa hči kralja, ki je oboževal klobase in slaščice. Zlobna mišja kraljica Myshilda jo je iz lepotice spremenila v grdo žensko in sicer iz maščevanja za mišje sorodnike, ki so bili pobiti ali pa zaprti v mišolovke, ker so uničili vso maščobo, namenjeno kraljevim klobasam.

Princesa se je ob pogledu na svojo strašljivo podobo zgrozila, pomirila se je le ob zvoku pri lomljenju oreščkov. Sodni urar Drosselmeyer je skupaj s svojim bratom, dvornim astrologom, izračunal Pirlipatin horoskop. Izkazalo se je, da se ji bo nekdanji videz vrnil s pomočjo jedrca najtršega oreščka na svetu, ki ji ga bo podaril bosi mladenič, ki se še nikoli ni obril. Po kraljevem ukazu sta se urar in astrolog odpravila iskat rešitve za princeso. Šele petnajst let kasneje so našli tako ustrezen oreh, kot tudi primernega mladeniča. Oba sta bila v hiši Drosselmeyerjevega brata. Razni princi iz vsega sveta so si lomili zobe na orehu Krakatuk, saj je kralj dal besedo, da bo dal hčerino roko tistemu, ki bo rešil njegovo hčerko uroka. In potem se je pojavil nečak urarja, ki je s posebno metodo pregriznil oreh Krakatuk. Oreh je princesa Pirlipat pojedla in njena lepota se je resnično povrnila. Toda Drosselmeyerjevemu nečaku se ni bilo usojeno poročiti, saj je spotaknil pod kraljico Mouseildo, ki se mu je nezadovoljna z izbiro mladeniča za moža njene hčere, vrgla pod noge in pri tem umrla. Nečak je bil zaradi tega uročen in spremenjen v Hrestača, ter je bil skupaj z vsemi Drosellmeyerji pregnan iz dežele. Astrolog je napovedal, da bo Hrestač spet postal princ, če bo premagal mišjega kralja in če ga bo vzljubila lepa in prijazna deklica.

Od sedaj veste, od kod Hrestač in njegovo veliki zobje in brada in verjetno tudi že veste, kdo je deklica, ki bo rešila uroka Droselmeyerjevega nečaka in mu povrnila podobo princa.

Ta zgodba je v baletu Čajkovskega izpuščena, tako, da danes ne bo nič baleta.

No sami terilci oehov imajo malo daljšo zgodovino kot čez 200 let stara pravljica, kar si lahko preberete v prispevku v prejšnji objavi.

Jaz pa upam, da lahko iz povzetka zgodbe izluščite še kakšno ključno besedo, ustvarite kaj prazničnega in sodelujete v mojem decemberskem izzivu.

Pred vami pa je ena izmed mojih vočilnic na temo pravljice, ki se odvija pri meni.

Današnja voščilnica postavlja v ospredje Hrestača iz seta štampiljk Docrafts Papermania Festive toy box, ki sem ga kupila v Beadsiju, (zadnji komplet je šel v mojo košarico). Tudi tokrat sem barvala z Graph markerji in spet sem rezala na roke.

Okvir in napis sta iz Najlepšega para. Ostali dodatki, ki skupaj predstavljajo Hrestača med darili pod Božično smreko, pa so že poznani oz. predstavljeni v prejšnjih objavah. Jelka tukaj ni preveč okrašena, ker sem želela poudariti ozadje, izdelano s 3D embosirno mapo. Če si boste ogledale film Hrestač in štiri kraljestva, boste tam lahko opazile zelo slikovite tapete na stenah in to sem želela tukaj ponazoriti.

Samo da so in stojijo – moji hrestački iz gipsa, še preden so šli v boj na moj venček:

Sodelujem pri 52cct ta mesec omogočajo sodelovanje s sklicevanjem na kateri koli izziv v letu 2020. Na moji voščilnici sta pretežno rdeča in zelena barva, kar ustreza izzivu:

In na koncu se prijavljam še v Decembersko galerijo Najlepšega para, saj sem uporabila njihove šablone.

Se nadaljuje.

One comment

  1. Well, I never heard that version of the story – maybe someone will make that into a “prequel” ballet one day. Your card is gorgeous, and I love the thought that’s gone into the elements, it’s beautifully composed. Thanks for playing along at 52CCT for December.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.