Praznični izziv pri ArtMBR 2020 – Hrestač – Božična zgodba

Drage ustvarjalke,

leto je spet naokoli in predpraznični čas je pred nami. V okoliščinah, v katerih ga bomo preživeli, pa se mi zdi, da smo ustvarjalke v prednosti, saj si lahko praznično vzdušje pričaramo same s svojimi izdelki. Že lep čas se družimo z izdelovanjem prazničnih voščilnic, jaz pa sem praznično okraševanje doma začela z adventnim venčkom. Objava, v kateri ga prikazujem, je namenjena tudi otvoritvi mojega prazničnega izziva, ki bo letos potekal na temo pravljic Hrestač in mišji kralj ter Božične zgodbe.

Vaše izdelke bom nestrpno čakala vse od 25.11.2020 do 6.1.2021 na naslednji povezavi, do te objave pa pridete tudi, če kliknete sličico čisto na vrhu desnega traku mojega bloga. Začenjamo torej točno en mesec pred Božičem in končamo na praznik Svetih treh kraljev.

Galerija vaših izdelkov

Klikni za ogled ali za dodajanje

Moj Hrestačev adventni venček je pripravljen, da v nedeljo na njem prižgem prvo svečko.

Tekst, ki sledi, je malo daljši, ker sem kleptulja, hkrati pa bi vam rada podrobno predstavila, kako se je začelo in kako se bo odvijalo.

Boris A. Novak je v posvetilu izida slovenskega prevoda zapisal, da je pravljica Hrestač in mišji kralj izpod peresa pisatelja E.T.A Hoffmana, predstavnika visoke nemške romantike, ki je sledila veri, da se resnica sveta ne skriva v zunanji, grdi stvarnosti, ampak v notranjosti, v njegovem srcu, duši in neomejeni domišljiji umetnika, spletena iz sanj.

Ni čudno, da me je zgodba prevzela v vseh svojih izvedbah – od knjige, risanke in filma. Prvič sem se lotila raziskovanja izvora in analize imena Hrestač, ko sem si pred leti v SNG Ljubljana ogledala čudoviti balet, v katerem zgodbo pripovedujejo plesalci s telesom in kretnjami v ritmu čudovite glasbe Čajkovskega, dodatni pripovedovalec zgodbe pa so pisana in bogata scenska postavitev in kostumi. Je ena najlepših baletnih pravljic, ki simbioza Hrestača in znano brezčasno Božične zgodbo Charlesa Dickensa in hkrati uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi. V ospredje baleta je namreč postavljen zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki preprosto sovraži Božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek.

Ni pa balet Hrestač edina glasbena izvedba Hofmanovih del, lansko leto sem si ogledala opero Hofmanove pripovedke, pri kateri pa je Offenbah prav tako uglasbil 3 Hofmanove izrazito domišljijske pripovedke.

Jaz se lika Hestača nekako spominjam bolj kot tradicionalno novoletno figurico ob boku gugalnega konjička in lesenih vlakcev in ker imam rada pri prazničnem okraševanju in ustvarjanju določeno temo, sem se odločila, da bo to letos Hrestač ob spremljavi likov, ki nastopajo v zgoraj navedenih izvedbah pravljice. Vredno si je ogledati tudi risanko. V tem romantičnem času pa prav paše tudi ogled filma, ki je sicer rahlo kičasta in plehka izvedba pravljice, a v njem nastopa toliko pisanih elementov, ki nudijo inspiracijo ustvarjanju v tem času. Meni je všeč. Še posebej, ker je v ozadju glasba Čajkovskega.

Že od poletja naprej sem mrzlično spremljala, kdaj bo ponovitev baletne predstave v Ljubljani, a žal zaradi razmer letos ne bo nič, tako bom s pravljico in liki živela le skozi okraševanje in ustvarjanje.

Kot sem že navedla, so moja inspiracija za praznično ustvarjanje navedeni dve knjigi, ki sem jih uspela celo kupiti v antikvariatu (obe sta ilustrirani s strani istega ilustratorja), filmi, ki so na ogled na You tubu (najnovejši Disneyev Hrestač in 4 kraljestva in v vsakem od teh kraljestev bom jaz iskala navdih za vsak adventni teden) in pa seveda balet.

Vabim, da se mi pri tej božični zgodbi pridružite s svojimi ustvarjalnimi izdelki, na katerih boste kot glavni motiv uporabile katero izmed motivov ali likov, ki nastopajo v zgoraj navedenih delih. V kolikor pravljici poznate, ne bo nobenega problema, v kolikor ne, najprej priporočam branje ali ogled katerega od filmov ali baleta na You tubu, jaz pa bom skozi svoje objave prav gotovo podala dovolj ključnih besed, kot so: Hrestač, igračka vojak, miške, bogato okrašena smreka, darila, igrače, baletke, princese, snežinke, sladkarije (lizika, sladkorna palčka, bombon), medenjaki, oreški, zimske rože, note. Moj edini pogoj izziva je to, da ključne figure postavite kot glavni motiv na vašem izdelku.

Svoje kreacije lepite v galerijo, ki se skriva pod gumbkom, v svoji objavi pa navedite, kateremu motivu ali liku iz pravljice ste sledile.

Hofmanova pravljica Hrestač in mišji kralj se začne v vzdušju pričakovanja na predvečer Božiča, kjer v dnevnem prostoru družine Stahlbau stoji ogromno božično drevo, bogato okrašeno z jabolki, sladkarijami in lučkami. Marie (v baletu Klara) s svojim bratcem Fritzem nestrpno pričakuje darila, ki jih v času, ko je bila pravljica napisana, prinaša Ježušček. Najbolj se veselita ročno izdelanih lesenih daril botra Drosselmeierja. Fritz si neizmerno želi povečati zbirko svojih huzarjev- vojakov konjenikov, Marie pa sanja o jezeru z labodi. V hiši se dogaja velik sprejem s plesom. Pred spanjem se otroci veselijo daril, Marie dobi med drugim čudovito punčko. Tudi Fric se veseli svoje nove flote vojakov. Posebna zanimivost daril tega božiča pa je neroden lesen vojak z velikimi usti in izstopajočimi zobmi, ki Frica ne zanima prav veliko, Marie pa ga v trenutku vzljubi. A kaj, ko ga Fritz že prvi večer polomi in Marie ga mora poviti in v posteljo z veliko žalostjo in skrbjo. Zgodbica se nadaljuje v Marieinih sanjah… in v mojih sledečih objavah.

Moj letošnji decembrski izziv se torej začenja, skozi december bo še nekaj objav, kjer bom povedala še kaj o sami pravljici in pa tradicionalni božični figurici Hrestač, ki se zadnje časa pojavlja tudi slovenskih policah z okraski.

In vse te like sem jaz želela vključiti že v moj venček, na katerem prav noben element in nobena barva ni po naklučju. Je mešanica različnih tehnik in materialov. Glavni lik Hrestač in Marie (Klara) sta iz gipsa. Kalup je rahlo neroden, zato je skoraj pri vseh odpadel nosek. Ampak bo boter Drosellmajer vse popravil. Figurice sem barvala s čudovitimi akrilnimi barvami Finnabair. Premajhen je za vse ideje, ki so se mi pojavile, zato, bom katero udejanjila še na prihajajočih izdelkih. Hkrati pa tudi razložila pravljico o trdem orehu od koder izvira Hrestač- terilec orehov.

Na spodnjem delu venčka sem skušala pričarati opisani božični večer iz pravljice: Bogata darila pod božično jelko s Klaro in Hrestačem.

Vojaki:

Mišji kralj in Drosellmajerjeva ura ter božična roža:

Balerine in snežinke v zasneženem in bleščečem božičnem gozdu:

Namesto zaključka pa je tukaj s klikom na sliko povezava do enega izmed delov baleta Nutcracker Tchaikovsky – Marsh of the toy solders.

Ker sem na venčku med drugim uporabila veliko vejic iz seta Najlepšega para, svoj izdelek prijavljam tudi Galerijo meseca novembra Najlepši par.

10 comments

 1. WoW … ostala sem čisto brez besed. Čudovita objava in vsekakor vredna branja o tej lepi božični zgodbi. Venček pa izdelan z toliko krasnimi detaili, da jemlje sapo, veliko truda in srca si vložila v ta projekt in rezultat je prekrasen. Se že veselim nadaljevanja te zgodbe.

 2. Ooo, kako krasno in popolno… Kot smo pri tebi vajeni. Zelo lep venček in krasen zapis. Bo pa tudi pri meni moralo nastati kaj na to temo… Se že veselim.

 3. Brez klasikov v novoletnih časih tudi pri meni ne gre…obožujem novoletni koncert in sanjam že leta in leta, kako ga bom (ko bom “velika”) 1x tudi v živo doživela….Do takrat pa je 1.1. ob 12.00 vedno rezervacija na kavču in TV….pa mir pri hiši…jaz pa uživam v Straussovih valčkih….na modri Donavi, pa Radeckijev marš…..Jojjjj Magda…hvala ti za tale nostalgičen izziv….še lepše bo ustvarjati v tako imenitni družbi!!!!!!
  Je potrebno še kaj dodati…tvoj venček je čudovit, še lepši pa, ko bereš zgodbo…Magda…..jaz sem pripravljena!!!!!!

 4. ooo, tole je pa tako posebna in lepa objava, krasno si zastavila ta izziv in venček ….
  obožujem to pravljico in smo imeli podobne plane, da najini otroci letos vidijo hrestača v ljubljani, z možem obožujeva opero in balet, v študentskih časih sva videla vse predstave sezone v ljubljani, nekaj pa tudi v mb. tako da poznam hofmanove pripovedke, meni so bile produkcije v cankarjevemu domu vedno nekaj posebnega, to je bilo še pred obnovo opere.
  zdaj, v korona časih, velikokrat pogledam kaj na netu za tolažbo, še vedno je veliko te produkcije in pa tudi koncert filharmonikov, to tradicijo mi je privzgojil oče že od malega, tako da to je naša tradicija. ja, mojca, nekoč pa v živo!

 5. Tvoja objava mi je polepšala današnji mrzel in vetroven dan. Prav zares ! Kako lepo si napisala vse o pravljici in še drugih podatkov, napotkov… in še mene navdušila za Hrestača. A seveda ne samo z napisanim, ampak tudi z tvojim čudovitim prazničnim venčkom. Figurice vojakov so enkratne, a moje srce je osvojil Mišji kralj ! Komaj čakam nadaljevanje…Objem na daljavo v Mb, danes verjetno zasnežen. Veana R.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.