Moje eko sivkino milo za darilo

Ni naključje, da v teh zasneženih dneh mene zanese nazaj v tople poletne dni. Pri meni doma namreč tako diši po sivki, kot že dolgo ni. In to zaradi mila, ki sem ga izdelala pred dvema dnevoma in je že v procesu enotedenskega obračanja. Se je že kar mudilo, ker mora potem še nekaj časa zoreti, nato gre šele v praznične paketke za obdarovanja.

Dolga in neizprosna pot je bila potrebna, da je sivka pri nas takole zacvetela in bila pripravljena za žetev.

Letos sva eterično olje in hidrolat pridobivala s parno destilacijo z novim lastnim destilatorjem.

Bila je “dobra letina” vremenski pogoji pa ravno v času, ko je sivka dozorela, katastrofalni. O opravilih okrog najine eko pridelave sivke že dolgo načrtujem objave na posebni spletni strani, ampak še ni bilo časa.

No, tukaj je milo, pripravljeno po receptu iz leta 2014, vlito v kalupe.

Na spodnji sliki je lepo viden proces gelizacije- faze umiljanja, ki nastane zaradi segrevanja mase.

Spodnje kose iz dveh mas, ki tako lepo dišijo, saj je v njih kar 70 ml eteričnega olja, bom sedaj en teden vsak dan obračala, potem pa bodo še kakšna dva tedna zoreli,

preden jih bom zavila. Na prvi sliki in na naslednji sliki so mila iz preteklih žajfokuh, kažem jih pa zato, ker ne vem, če bom utegnila objaviti letošnje eko zavijanje pred prazničnim poklanjanjem.

In če se globoko poklanjam svojemu milu je to samohvala zaradi velike vsebnosti najinega eko pridelanega eteričnega olja in zaradi daleč najboljše trdote in vseh drugih potrebnih lastnosti, glede na mnoga ročno izdelana mila, ki sem jih kdaj kupila ali dobila v dar, potem gre to pohvala tudi moji prijateljici, ki mi pomaga s svojimi profesionalnimi izkušnjami na področju kemije in ki ima za izdelavo mila tudi vse potrebne pripomočke.

4 comments

  1. oo, si predstavljam, kako mora tole vse dišati – čudovite fotografije sivke in celega procesa nastajanja, ki je meni bolj kot ne neznan. se vidi, da uživaš pri tem. mila so videti prekrasna, sploh tista mala so zelo zelo cart.

  2. Bom rajši vonjala tvoje milo skozi ekran, kot pa da se spravim k takšnemu mega projektu. 🙂 Bila sem namreč trdno odločena, da se sama lotim izdelave mila, potem pa sem prebrala nekaj receptov in si premislila… 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.