Eko ustvarjanje in varčevanje v 2017

Tale bo dolga, zato predlagam zrolanje do slik!

Letos je tudi mene zadela EKO-manija na področju ustvarjanja. Nekatere ustvarjalke že dolgo ustvarjajo v tem stilu, mene je pritegnil šele sedaj. Oziroma, če sem natančna, me je zajel spet, saj, ko sem začela z ustvarjanjem pred mnogimi, mnogimi leti, me je pritegnilo le naravno, potem pa sem enostavno padla v val  umetnega in bleščečega. Dobro se spomnim, da sem pred slabimi destimi leti ob nakupovanju materila za eko album za mojega moža, ki bi ga naredila na roke, prvič naletela na trgovino Memories v Celju, ki je bila prva trgovina v Sloveniji s scrapbook materialom, kjer sem se tudi prvič srečala s to ameriško besedo, ki pa me je sedaj polpolmoma zasvojila v vseh svojih nijansah. Vseeno sem se dolgo upirala nakupu strojčka, a sem podlegla in moje življenje je bilo popolnoma spremenjeno. Bila bi zanimiva zgodba, kako zelo.

Trije povodi so me letos vendarle potegnili spet v eko: dobila sem knjigo Ustvarjalne dogodivščine z veliko idejami v tem stilu – predvsem uporaba recikliranega paprija v kombinaciji z belo barvo, dobila sem krasni dve voščilnici v tem stilu in na trgu je bilo veliko tovrstnega dekorativnega materiala. Glavni izziv pa so bile besede nečakinje ob družinski novoletni zabavi: “Kdaj pa boš začela reciklirati?” Nisem je hotela vprašati točno kaj s tem misli, ker sem se bala, da ima v mislih tisto skrajnost, kjer ne smeš nič kupiti in uporabljati le že uporabljene materiale, ampak sem si stvar razložila po svoje, pa vendrale z velikim klicajem tudi v tisti smeri.

Torej ideja je padla: eko stil izdelkov, recikliranje, naravni materiali, naravni barvni odtenki

Moja prva zaobljuba tudi v smeri EKO je torej v ozaveščenosti: uporabiti in porabiti material iz zaloge, vključno s prisego uporabe ustvarjalnih pripomčkov, ki jih imam doma (ni jih malo) in vzdržnost pri nakupovanju. Zelo mi je pomagal način, da sem na spletnih trgovinah kupovala ob res večjih popustih, ali pa sem napolnila košarico in nisem stisnila gumbka zaključi nakup. Drugo jutro sem srečna ugotovila, da večino artiklov res ne potrebujem, razen kak potrošni material. Ker k eko materialom oz popularnemu stilu spadajo špaga, pluta, juta, čipke, eko karton, eko osnove in kuverte, leseni izdelki, je bilo vendarle potrebno nekaj tega nakupiti, saj precej popestri izdelke. Večino sem seveda nabavila v ARTU, nekaj v Rayherju in nekaj v Tediju. Največ dekorativnega materiala za okrasitev sem nakupila v času totalnih znižanj lanskoletnega božično novoletnega materiala, kjer sem na primer v Kiku kupovala obeske tudi po 10 centov, in v Tediju okrasek, ki je bil prej vreden 10 € me je stal 50 centov. Sem najmanj eno leto zadaj za modnimi trendi, ampak me to zelo “malo stane”.

Ob gledanju filma Božiček iz prejšnjega stoletja, so me čisto navdušile lesene igračke in med njimi še ena prav posebej, ki bo tudi ena izmed mojih letošnjih motivov. Še en motiv, ki ga za enkrat še ne bom omenjala, se bo pojavil na mojih božično novoletnih voščilnicah in dekoracijah. Tudi izreze in štampiljke so na trgu za ta dva motiva. Na moje veliko presenečenja je bilo nekaj tega tudi v domači zalogi (kalupi, štampiljke, juta in čipke za potrebe pustnih oblačil, ko sem še šivala, lesene perlice iz časov, ko sem še natikala, nekaj jih je iz poceni obešank iz Kika, eko papirne škatlice, ki sem jih pred leti kupila ob totalni razprodaji ob zapiranju trgovine in je zadnji čas, da jih porabim za namene, za katere sem jih sploh kupila). Nekaj se da tudi predelati. V kotu shrambe sem odkrila tudi skoraj 20 let staro surovo valovito lepenko, ki bo tokrat šla pod nož. Scrapiniec tudi krasno paše zraven. Nad njim me je navdušila Dorota Kopec na eni izmed delavnic, ki sem se je udeležila in seveda takrat naredila kar lepo zalogo raznih oblik.

Moji izzivi: pregledati zaloge materialov, pripomočkov, narediti seznam oz. jih pospraviti v eno škatlo. Ko sem to izvedla, sem ugotovila, da res ničesar novega ne potrebujem. Brez ustvarjanja in okraševanja pri meni ne gre, je pa mogoče s čim manjšimi stroški, zato je potrebno pač malo načrtovati.

Evo, načrti so postavljeni, ideje so padle, barve so določene, materiali na kupu, sedaj pa v akcijo. Še eno sem si zadala in tudi uspela. Narediti čim več za novo leto že januarja, da se bom v času pričakovanja lahko udeležila kakšne delavnice in že kmalu okrasila dom ter uživala. Denar iz varčevanja pa raje porabila za kakšno delavnico.

K uresničitvi te ideje je veliko pomagal najbolj mrzel in zasnežen januar po 30 letih in je prav pasalo ustvarjati ob snežinkah. Mraz, ki se je potegnil še v februar, je bil kot nalašč za ustvarjalno vzpodbudo ustvarjanja zimskih voščilnic in okraskov. Res sem veliko naredila, skoraj že vse voščilnice in še kaj. Pokazala bom ob pravem času. Lepo po vrsti, takrat, ko bodo narejene pikice na i.

Še en sklep sem sprejla: manj sedenja pred računalnikom in hlastanja po novih in novih tehnikah in pripomočkih. Le še tisto, kar ponudi boljšo izrabo že posedovanih pripomočkov in materialov. V to so seveda zajeti tudi komentiranja na vaših blogih. Sprehajanja po njih niso na seznamu ukinitev, le komentirala jih bom bolj na kratko ali po redko. Enostavno se je pri mojih letih potrebno usmeriti v več telesne aktivnosti. Kljub temu, da sem pol leta v naravi med mojo sivko, sem v poznojesensko in  zimskem času preveč na zadnji plati. Racionalnost tudi pri objavah, kar itek že počnem, saj objavim le nekaj tistega kar ustvarim. Tudi zaradi že omenjene omejitve na blogu. Pa še nekaj je: meni slikanje in objavljanje vzame preveč časa, polovičarska pa ne znam biti.

Brez skrbi ne grem na čisto dieto, ampak postopno odvajanje od zdravju in denarnici škodljivih navad na področju ustvarjanja. Glede na datum moje predhodne objave, sem v omejitvi uporabe rečunalnika s sklepom očitno uspela.

Nakladanja dovolj, sedaj pa še nekaj EKO materiala in izdelkov:

Prva eko dekoracija pomeni prenovo novoletnih lesenih svečnikov za spomladansko dekoracijo, v kateri meni edinokrat potegne rdeča barva. Valentinovo, pust, dan žena. Svečniki so oblečeni v papir poštampljan z motivom lubja, dodana špaga, čipke in srčki iz jute z lesenim gumbkom. Za novo leto samo zamenjam srčke z mojimi motivi, ki so že nared.

dsc04133

Material, ki ga je bilo nekaj doma, nekaj pa potrebno kupiti. Ker sem bila tako pridna, sem po katerega ponovno zašla v trgovino. In moja Ružica, ki jo je za nekaj časa neupravičeno v kot porinil Big shot. Pa saj je naredila veliko km, si je lahko malo odpočila. Danes je pustna nedelja in me spominja, kako sem šivala pustna oblačila za celo družino ure in ure. Takoj je nastala vrsta mojih fantov s kupi raztrganih oblačil, takoj, ko so zašlišali njen zvok. Jok brate odpade, vsi ste polnoletni, lahko vas naučim šivat – pa ne zastonj. Dobro vedo, da stane menjava zadrge na kavbojkah 8 evrov, pa še šivilji je treba odnesti. Počasi prihajam k pameti.

dsc05210

Tokrat pokažem še girlando iz jute, za katerio sem idejo in navodilo našla na spletu in že visi na svojem mestu. Najprej ji bo dodana velikonočna obešanka.

dsc05124

Tu pa sta še dva prta iz jute, ki se lepo šiva, le praha je toliko, da je treba imeti sesalec kar pri roki.

dsc05213

No bodi za uvod v moje Eko leto dovolj.

Sedaj bom počasi kaj pokazala, kar sem ustvarila, ampak kot sem rekla, vse ob pravem času.

Na tem mestu pa opravičilo drage ustvarjalke,  zelo ste pridne, delate take izdelke, da vas ne morem dohajati, zakaj pa ne komentiram, sem opisala spredaj.

Pa doživet pust želim.

 

 

6 comments

  1. Uf, ti pa nisi kar tako. To pa so konkretne odločitve in povsem pravilne. Sem pa seveda posebej vesela in ponosna, da ima nekaj s tem tudi najina knjiga:) Odlično si začela in dekoracija je krasna, prav tako girlanda. Kar pa se prta tiče, pa bi ti ga takoj zaplenila. Je čisto po mojem okusu 🙂

  2. Meni je ta stil noro dober in čisto pisan zame. Deluje mi zelo toplo, domače … Vesela sem, da je tebe eko stil ponovno prijel. Prt je fantastičen, prav tako girlanda, ki je nekaj posebnega.

  3. Prt je res krasen, odločitve za eko ustvarjanje pa tudi! Tudi sama se trudim, da je zapravljanja čim manj, čeprav je kakšno stvar “nujno” kupit 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.