Izdelava 3D obeskov iz keramičnega gipsa – navodilo – nadaljevanje

Natančnost pri včerajšnjem vlivanju zaradi slikanja za objavo je res obrodila dobre sadove. S temi obeski nisem imela drugega dela, kot da sem previdno porezala odvečni gips pri stikih in jih posušila na radiatorju.

Vedno rezultat ni tako briljanten in nastane tudi kakšna napaka, ki pa jo je moč zlahka popraviti. V kalupu ostane nosek, v izdelku  nastanejo pravi kraterji, odlomi se nogica, kot se je mojemu snežakecu, pri nepazljivem ravnanju zankice za obešanje se odlomi del glavice.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pripravimo si zelo tekočo zmes vode in gipsa in koničasti čopič. Masa mora biti res tekoča, da bo stekla v vse prazne luknjice v izdelku in da se ne bo prehitro sušila. Vlitek je suh in se masa v stiku z njim izredno hitro suši.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

S čopičem tekočo maso nanašamo v luknice na obesku, tako dolgo, da jih zapolnimo in še malo čez. Še preden se masa popolnoma strdi,  jo odrežemo z nožem in zgladimo površino s prstom. S tem jim dajemo tudi posebno osebno noto, dušo.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Na spodnji sliki so prikazane napolnjene luknjice. Jaz sem naredila napako, da sem jih napolnila vse na enkrat in sem pri rezanju viškov dobila žulje, ker je bil gips že preveč strjen. Torej masa pred ravnanjem roba ne sme biti popolnoma suha.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Tu pa je snežakec, ki je bil največji pohabljenček, z zevajočo luknjo med obema polovicama in brez ene nogice.  Slika prikazuje izdelek po tem, ko sem odrezala odvečni material. Temnejša črta po sredini je neposušen dodatni gips, ko bo suh, se sploh ne bo videlo, da je bil pohabljen.

???????????????????????

Sedaj se bo ta garnizon angelčkov, snežakov in božičkov lepo posušil, nato jih bom še lepo pobrusila s finim brusnim papirjem, naredila še kakšen popravek, odrezalaše kakšen štrleči delček. Obeski bodo pripravljeni za barvanje, lakiranje. To pa bo že nov projekt z novim uživanjem in težavami. Najprej z izbiro barve, nato z barvanjem obrazkov…. Še nekaj garanja preden bodo pripravljeni za krašenje jelke. Ampak saj imam še celo leto časa.

To je bil prikaz le enega izmed načinov izdelave 3D okraskov iz gipsa. Obstajajo tudi kalupi, pri katerih vliješ obe polovici hkrati, nato pa modelček stisneš skupaj s posebnimi gumbki v kalupu. Obstajajo tudi kalupi iz lateksa, pri katrerih figurice, ko je gips strjen, enostavno slečeš iz njih. Teh je za enkrat bolj malo na tržišču. Meni so 3D figurice najlepše. Imam jih kar nekaj, med drugim tudi jalice, angelčke, zajčke, božička.. Za morebitno objavo bo potrebno pobrskati po starih albumih, ali izdelke na novo poslikati.

Hvala, da set prebrali to dolgo navodilo in da niste pri tem zaspali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.