Doma oblikovano glicerinsko milo – soap making 1

Vonj po sivki

Ta teden je v mojem ustvarjalnem svetu prevladovalo milo. Z Metuljčico sva ob nakupovanju scrapbook pripomočkov v ART Celje trčili v 1kg težko prozorno stvar. Ena izmed najbolj prijaznih trgovk na svetu (kot takšne ocenjujem vse trgovke v ARTu MB, CE, Besdsiju MB) naju je takoj poučila, da je to masa za izdelovanje mila. Padla je odločitev, da se poskusiva tudi v ustvarjalni zvrsti in v košarici so  pristali osnovni pripomočki: prozorna glicerinska osnova, barva indišsvs, vse znamke Hobby fun.

Pripomočki za izdelavo mila

Potreben je še ustrezen model – kalup. Meni je bil strošek za nakup le tega prihranjen, saj imam kalupov nešteto doma. Moj prvi je bil kupljen pred 16 leti, ko smo imeli v domačem kraju še ustvarjalno trgovino Kreativa. Od vseh izmed resnične množice, me ta še vedno impresionira.

Kalup-Sonce, luna in zvezde

O kalupih kaj več v kateri od naslednjih objav, na tem mestu le informacija, da so bili moji kalupi napolnjeni s kar veliko kg gibsa. Prisegam na keramično maso Stewalin.

Da se vrnem nazaj na izdelavo mila in potrebnih pripomočkov. Ker je potrebno maso za milo stopiti na toploti (postopek izdelave je lepo opisan na Antusovi spletni strani, Letak pa ponudijo tudi v Artu), nato pa jo tekočo vliti v kalup, je zelo pomembno, kakšen kalup uporabimo za odlivanje mila. Uporabni so vsi kalupi, namenjeni za odlivanje gipsa, embalaža, v kateri se skrivajo sladki čokoladni koledarčki,  razna plastična embalaža (na primer posodica od Rame). Meni so se najbolj obnesli prozorni kalupi, saj prenesejo malo večjo temperaturo. Pri tistih trših belih pa je obvezno počakati, da se segreta masa primerno ohladi.

Modeli-kalupi

Še bolj pomembno je, da smo pri izdelavi resnično potrpežljivi in počakamo, da se milo dovolj strdi, preden ga spravimo iz kalupa. Pri prozornih je to lahko že po 15 minutah, pri belih pa kar počakamo eno uro. Da sva bili z Metuljčico pri najinem eksperimentiranju v “žajfopeki” neučakani, se nama je maščevalo s tem, da je počil kalup s sončnicami, kar se tudi vidi na sliki.

Pri današnjem izdelovanju mila sem poleg svojih kalupov uporabila Metuljčicinega, ki pa je prav gotovo kalup, ki je za odlivanje mila najboljši, saj mila ni potrebno potiskati iz kalupa, ampak ta mehak kalup enostavno slečeš iz mila. Ne vem ali je narejen iz kavčuka, kupila pa ga kje v ARTuv  MB. Po moje je to najbolj praktičen kalup za tovrstno “proizvodnjo”, saj omogoča lahko izdelavo, hkrati pa je pravzaprav oblike, kakršno je klasično milo, ki ga je najlažje tudi lepo dekorirati in zaviti v darilo.

Mehak kalup

Pri izdelavi mila potrebujemo še posodo, v katero narežemo koščke osnove za milo. Jaz uporabljam kar skodelice, ki prenesejo segrevanje v mikrovalovni pečici. Za vmešavanje barve in vonja uporabljam kitajske palčke. Najbolj všeč pri tovrstnem ustvarjanju pa mi je to, da ni nobene packarije, oz. da se le-ta lepo umije z vodo, saj je vendar to milo.

Postopek izdelave in končne izdelke današnje žajfopeke bom objavila kasneje. Kaj sva včeraj izdelali z Metuljčico, pa poglejte na njeni spletni strani.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.